Gyakori kérdések

A helyiségben nincsen hűvös pedig működik a klímaberendezés. Miért?

Először is ellenőrizze, hogy az ajtó illetve az ablak zárva van-e (soha ne legyen nyitva légkondicionált helyiségben)! 

Nézze meg, hogy a légkondicionáló nincs kitéve direkt napsugárzásnak az ablakon keresztül. Ha igen, akkor tolja távolabb (mobil klíma esetén) az ablaktól, de ha lehet akkor húzza el az ablak előtt a függönyt vagy engedje le a redőnyt így hamarabb lehűl a levegő a kívánt hőfokra.

Ellenőrizze, hogy a gégecső (mobil klíma esetén) nincs-e megtörve, vagy esetleg nem csúszott-e ki az üvegen lévő hüvelyből vagy faláttörésből.

Vizsgálja meg, a légszűrők tisztaságát, ha elszennyeződtek akkor tisztítsa meg szappanos vízzel! A pollen szűrőket soha ne tisztítsa, azokat csak cserélni szabad!

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Mi az a split klíma?

Az osztott (split) rendszerű klímaberendezések nevüket onnan kapták, hogy a berendezések térben ketté vannak osztva.

Tehát két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötnek össze.

Az osztott típusú berendezéseken belül elhelyezés szempontjából több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebbek az oldalfali készülékek, de megkülönböztetünk még álmennyezetbe süllyeszthető (kazettás), mennyezet alá vagy a parapetre szerelhető, illetve légcsatornás készülékeket. Az utóbbi három készülékfajta általában drágább az előbbieknél, viszont ezért több funkcionális lehetőséget és elegánsabb megjelenést kapnak.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Miért hallhatok fémes zörgést, és miért remeg a fal a kültéri egység felől?

Ezt a hibajelenséget a beszereléskor szokták elkövetni. Oka pedig az, hogy a fém tartókonzol és a szintén fém kültéri egység talpa rezgéscsillapítás nélkül összeér.

A kültéri egység működés közben zajt és rezonanciát termel, ezt a készülékgyártók is felismerték így ma már a nevesebb kültéri egységek mellé csomagolnak gumitappancsokat, amiket a kültéri egység lábára helyeznek a szerelők. A készülék mellé csomagolt gumitappancsok viszont sokszor kevésnek bizonyulnak, és a rezonancia ha alig észlelhetően is, de továbbra is fennáll. Ilyenkor úgynevezett speciális gumibakokat kell alkalmazni, melyek nem tartalmaznak fémes átmenő csavart, így a kültéri készülékben keletkező összes rezonanciát képesek elnyelni.

A rezonancia nem csak a kellemetlen zaj miatt lényeges, hanem mert ez miatt idővel a bontható kötések meglazulhatnak, a bonthatatlanok pedig károsodhatnak!

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Miért van szükségem a klíma berendezésre?

Gondolja végig, hogy a lakás, családi ház, iroda amit Ön használ milyen paraméterekkel rendelkezik, és valóban ki tudja-e használni a berendezés nyújtotta előnyöket?

Érdemes átnézni először egyéb lehetőségeket:

Kész épületnél árnyékolás, ablakfóliázás, megfelelő szellőztetés. Építés során a szigetelés vagy még a tervezés stádiumában a megfelelő tájolás kiválasztása.
 

A szigeteléssel kapcsolatosan egy tapasztalat: az épület, helyiség megfelelő szigetelése természetesen nagyrészben befolyásolja a hőtechnikai paramétereket, de csak azt akadályozza meg, hogy a meleg kijusson! (Ezt megfelelő kivitelezés mellett képes teljesíteni, télen-nyáron.) A nyári melegben az ablakokon vagy a szellőztetés során bejutó hő távozását megakadályozza, így a jó hőszigetelés -egy hosszabb hőség-időszakban- egyben oka is lehet a lakásunk túlmelegedésének... 

Fontos szempont, hogy valójában összhangban van-e a beruházás költsége az elvárásaival. Ha mégis a klimatizálás mellett dönt, keressen megfelelő szakmai ismeretekkel, referenciákkal rendelkező, lehetőleg elérhető távolságban működő céget, vállalkozót!

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Árajánlat kötelezettségek nélkül